Join Us On Facebook

Please Wait 30 Seconds...!!!Skip

JAIS panggil Aeril dan Wawa Zainal

Sekiranya keputusan mahkamah mendapati mereka bersalah kerana bernikah tanpa kebenaran, kesemua yang terbabit dalam pernikahan pertama itu boleh didenda RM1,000 atau enam bulan penjara mengikut Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam. Kata Penolong Pengarah JAIS.


Kes ini masih dalam tindakan siasatn JAIS sama ada mereka dinikahkan oleh kadi yang bertauliah atau sebaliknya. Setiap pasangan yang berhajat untuk bernikah, mereka perlu mendapatkan kebenaran terutama bakal pengantin perempuan. Undang-undang setiap negeri memerlukan pasangan berkenaan membuat permohonan untuk berkahwin.

Tak perlu pernikahan kali kedua sekiranya pernikahan pertama itu sah mengikut hukum syarak. Dalam Islam, tak ada istilah pernikahan kali kedua. Buat masa ini, saya tak boleh beri sebarang pengesahan sama ada pernikahan pertama mereka sah atau sebaliknya kerana kes ini masih dalam siasatan.

Begitu juga dengan status bayi mereka, saya tak boleh beri sebarang pengesahan sama ada anak itu sah taraf atau sebaliknya selagi siasatan belum selesai.

Sekiranya pernikahan pertama itu sah mengikut syarak, bermakna p
ernikahan itu menyalahi peruntukan bahagian kedua Enakmen Keluarga Islam. Mereka oleh disabitkan kesalahan oleh mahkamah dengan denda RM1,000 atau enam bulan penjara.

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© DoubleSixZer0Se7en All Rights Reserved