Join Us On Facebook

Please Wait 30 Seconds...!!!Skip

Kereta Keluaran Pertama Khas Untuk Orang Berkerusi Roda


  

Sebuah syarikat di Hungary telah berjaya mencipta sebuah kenderaan khas untuk para pengguna kerusi roda untuk memudahkan mereka bergerak ke mana-mana dengan selesa.

Syarikat berkenaan banyak mencipta kenderaan dan kemudahan untuk orang kelainan upaya

Kenderaan yang dikuasakan tenaga elektik ini dilengkapi pintu pada bahagian belakangnya untuk memudahkan pengguna kerusi roda masuk dan keluar dari bahagian belakang.

Kenguru02

Keseluruhan kawalan kenderaan diletakan pada kemudi yang menyerupai alat kawalan motosikal.

Kenderaan itu dipanggil Kenguru dan ia mampu memeceut sehingga 72 kilometer sejam dan jarak perjalanan maksimum ialah 96 kilometer sebelum baterinya perlu dicas semula.

Menurut laman web kengurucars.com, ia sebuah kenderaan yang sudah lama ditunggu-tunggu oleh para pengguna kerusi roda dengan ciri-ciri menjaga alam sekitarnya yang menggunakan kuasa elektrik.

Alat kawalan berupa ‘joystick’ akan diperkenalkan secara berperingkat. Kenderaan itu kini berada dalam proses akhir peringkat pembangunan sebelum dipasarkan dan harga akhirnya diumumkan.


Pengguna kerusi roda yang memandu kenderaan ini akan selamat kerana kerusi roda mereka akan dikunci di dalam kenderaan sebaik masuk dan mula menunggangnya.

Oleh kerana berat Kenguru yang ringan, ia diklasifikasikan sebagai sebuah scooter dan pengguna kerusi roda perlu memiliki lesen scooter untuk menggunakannya.

Syarikat itu mensasarkan penjualan Kenguru kepada pengguna kerusi roda yang banyak menghabiskan masa bergerak keluar dari bandar atau yang suka bersiar-siar dengan kenderaan sendiri di seluruh dunia.


Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© DoubleSixZer0Se7en All Rights Reserved