Join Us On Facebook

Please Wait 30 Seconds...!!!Skip

Pernah minum dan makan 'pearl' didalam Bubble tea? Wajib baca bahaya benda tu!


Admin dah lame dengar pasal kes ni, tapi tak tau lah nak percaya o tak, tapi baru2 ni admin ade tengok kat berita yang kerajaan menghentikan kemasukkan dan penggunaan benda ini disebabkan penggunaan barang terlarang di dalam pembuatan dia. Admin ada google cari fakta2 tentang kes ini, Ni yang admin dapat, moga bermanfaat ye.

Memakan pearl didalam buble tea adalah sama dengan memakan plastik kerana Pearl dibuat dari serbuk casava yang membawa kepada kerunan sianida.

Protein Sekoi(Mullet) di tambah didalam ramuan pearl ini untuk menambah kekenyalan dan ketahanan pearl. Protein ini adalah sejenis bedak plastik and again, it is a plastik ok!!! Plastik tidak boleh dihadam oleh badan kita maka ia akan menjadi bahaya didalam tubuh badan kita.

Menurut pakar2, terdapat banyak mineral berbahaya didalam penggunaan pearl ini antaranya plumbum, arsenik dan tembaga.


Pengambilan berlebihan akan memberi pelbagai kesan kepada kesihatan kita seperti kerosakan buah pinggang dan sakit jantung.

Bukan sekadar wujudnya karsinogen biphenyls aspolychlorinated, ada juga bahan lain seperti styrene, acetophenone dan brominated yang mana seharusnya bahan itu tidak ada dalam bahan makanan. Menurut pengkajinya, Manfred Moller bahan tersebut secara perlahan akan mengganggu kekebalan tubuh, gangguan sistem reproduksi, kerosakan sistem saraf dan kekacauan sistem endorkin.

Menghisapnya melalui sedutan yang besar, bebola kenyal itu akan masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru. Atas faktor kesihatan, Jerman sudah mula memperingatkan masyarakat untuk menghindari produk itu.

Mohon Share pada rakan2 ye...

PENTING!!! Terdapat banyak syarikat yang telah membuat ujian terhadap pearl mereka dan ada yang lulus... Adalah lebih elok jika kita melihat kelulusan itu dahulu sebelum kita minum. Admin tak cakap semua syarikat yang mengeluarkan berbahaya, akan tetapi kebanyakkan syarikat kantoi ujian makmal, sebab tu sampai kecoh kat TV... semua terletak pada tangan sendiri ye. Admin jus sharing the info that i got!!!...heheheeh.....

Sumber: Boleh google sendiri...hehehe...

Ranking: 5

{ 3 comments... read them below or add one }

Anonymous said...

yepp btul ni, sye mmg suka bnda ni boleh dktkn tiap2 hari sya mnum .. lg2 dkat dgn tmpt kja sya lak .. pda suatu sya mnum bnda ni, tba2 ja sya rsa ssak nfas .. tpi tk la truk, tp ia ckup mmbuatkn sya nyesal mnum .. kalo nk mnum pn sya akn sruh drang xltak pearl tu ..


6 January 2014 at 15:04
Unknown said...

Bahagian mana campuran plastiknya? Tak jumpa dalam article. Cassava ni ialah ubi kayu. Memang ubu kayu mengandungi sianida secra asli. Sebab itu sesetengan spesis ubikayu tak boleh di makan. Memang juga ubi kayu di guna untuk membuat plastik yang mesra alam. Kalau dengan makan serbuk cassava itu sama dengan plastik macam mana kita yang makan tapai ubi, ubi goreng, getok goreng, bingka dsb??? kena jelas...


6 January 2014 at 16:25

Post a Comment

 
© DoubleSixZer0Se7en All Rights Reserved