Join Us On Facebook

Please Wait 30 Seconds...!!!Skip

Ayam Tanpa Bulu Pertama Didunia


Seorang pakar genetik Israel, Avigdor Cahaner, menghasilkan genetik ayam tidak berbulu pertama di dunia di fakulti genetik Rehovot Agronomy Institute dekat Tel Aviv, Israel.

Ayam dengan kulit tanpa bulu di kacuk kan antara Ayam Broiler dengan spesies ayam yang mempunyai leher tak berbulu.

Idea di sebalik pembangunan ayam tanpa bulu ini bertujuan menghasilkan spesies ayam yang lebih berkesan, iaitu ayam yang boleh bertahan hidup di negara-negara beriklim panas, dengan kata lain ayam yang akan menjimatkan kos penyelenggaraan memproses ayam.

Dan tentu saja, ayam ini tidak perlu dicabut bulu sebelum dimasak, sehingga mengurangkan kos pengeluaran di kilang pemprosesan.

Namun banyak yang menentang inovasi genetik ayam tak berbulu ini dan mengatakan bahawa perubahan tidak mendapat manfaat haiwan, dan pada kenyataannya kemungkinan untuk membuat hidup ayam-ayam tanpa bulu ini lebih buruk.

 

Profesor Avigdor Cahaner, membela ayam generasi bogel ini dengan mengatakan,

"Ini bukan ayam kejuruteraan genetik, itu berasal dari keturunan alam yang ciri-ciri telah dikenali selama 50 tahun, saya hanya membantunya untuk cepat membesar. Ayam broiler ini ayam normal, kecuali untuk fakta ia tidak mempunyai bulu. "

Para saintis juga berharap generasi baru akan membesar lebih cepat kerana tidak perlu menggunakan tenaga untuk menuumbuhkan bulu di tubuhnya, sehingga ayam akan memfokuskan makanan yang diserapnya untuk dijadikan daging sehingga ayam boleh lebih gemuk.

Berita tentang ayam berbulu pertama kali muncul pada tahun 2002, dan sejak itu tidak ada lagi perkara baru yang didengar. Kurangnya keluar di media tentang ayam khusus menunjukkan bahawa penciptaan Mr Cahaner itu tidak pernah berkembang biak secara komersial.

Inovasi genetik ayam tanpa bulu ini sebenarnya telah dilakukan sejak 2002, dan kurangnya berita perkembangan baru tentang ayam tanpa bulu ini menunjukkan genetik ayam tanpa bulu ini tidak boleh dikembangkan untuk pasaran komersial.


sumber : http://awesomernews.blogspot.com/
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© DoubleSixZer0Se7en All Rights Reserved